Verschillende weersomstandigheden vragen om verschillende autobanden. Daardoor bestaan er zomer- en winterbanden die zorgen voor veiligheid en comfort onder alle omstandigheden. Maar wat is het verschil tussen zomer- en winterbanden?
Onder een auto zitten standaard zomerbanden maar zodra de temperatuur onder de 7 graden daalt, bieden winterbanden uitkomst. Bij lagere temperaturen wordt het rubber van autobanden harder wat ten koste gaat van de grip op de weg. Het rubber van winterbanden is daar specifiek op afgestemd.
Daarnaast zitten in het profiel van winterbanden meer lamellen waardoor het rubber zich vastgrijpt aan de weg. Dit verkort de remweg. Zo bedraagt de remafstand op een besneeuwde weg aan 50 km/u 50 m met een zomerband en 23m met een winterband. Een wereld van verschil dus, weet iedereen die ooit al eens in de remmen is moeten gaan.
Daarom zijn winterbanden niet voor niets in de meeste landen verplicht zoals onder meer in Duitsland en Luxemburg. In België is dit niet het geval maar wordt het wel sterk aangeraden bij winterse omstandigheden. Wat wel verplicht is, is dat de banden een minimale profieldiepte hebben van 1,6mm, maar voor extreme winterse omstandigheden raden wij 4 mm aan.
Het wisselmoment tussen zomer- en winterbanden, is vaak zodra de ‘r’ in de maand is. Het hele jaar doorrijden met winterbanden is af te raden omdat bij hogere temperaturen het rubber te zacht wordt en dus sneller slijt.
Je kan gecertificeerde winterbanden herkennen aan het symbool met de sneeuwvlok in een berg met 3 pieken. Ook wel het Alpine- of sneeuwvloksymbool genoemd. Deze vind je terug aan de zijkant van je banden.
Deze is alleen terug te vinden op banden die geslaagd zijn voor de voorgeschreven prestatietest op besneeuwde ondergrond. Dit symbool vind je ook terug op de meeste vierseizoensbanden. Deze zijn zeker in orde bij een gematigde winter maar presteren minder bij een stevig sneeuwtapijt.
Merk je op dat je nog geen winterbanden hebt? Maak dan zeker tijdig een afspraak bij ons zodat je vlot de herfst- en wintermaanden doorkomt. Maar het beste advies blijft uiteraard om voldoende afstand te houden bij slechte weersomstandigheden.
Leave a Comment
You must be logged in to post a comment.